Hévíz

b_200_0_16777215_00___images_oreg_harang_heviz_heviz-to.jpgHévíz egy csendes kis városka a dél-dunántúlon, a Balaton partjától mintegy 10 km-re nyugatra.
Nevét a településen feltört hévíz forrásról kapta, mely tulajdonképpen egy 30°C feletti termálvíz. Ennek a gyógyhatású rétegvíznek köszönheti hírnvét és azt, hogy a dél-dunántúl egyik legnagyobb turisztikai központjává vált. Az itt feltört hévíz gyógyhatását már a rómaiak is ismerték, azóta pedig a világ számos pontjáról érkeztek ide – és érkeznek mind a mai napig - felüdülni, felfrissülni és gyógyulni vágyók.
Az évről évre bővülő és fejlődő idegenforgalomnak köszönhetően 1992-ben Hévíz megkapta a városi címet. Azóta is folyamatosan fejlődik és szépül, előtérbe helyezve a vendéglátást és az idegenforgalmat, kihasználva ezzel a magyar emberek vendégszeretetét.

b_200_0_16777215_00___images_oreg_harang_heviz_arpadkori_templom_heviz.jpgTermészetesen nem csak a hévizi-tó gyógyító hatását lehet élvezni, hanem számtalan program kínálkozik azok számára is, akik az aktívabb időtöltés hívei. Hévíz forgalmas belvárosától egy kicsit távolabb, a várost körülölelő erdei útvonalak kiváló terepet biztosítanak gyalog- vagy kerékpártúrák számára, de nem szabad megfeledkezni az egregyi szőlőhegy borospincéiről, illetve a szőlősgazdák vendégszeretetéről sem. Tárt karokkal várnak minden arralátogatót, akik a többezer éves hagyományokon alapuló szőlőművelés végeredményét szeretnék megkóstolni.
A történelmet kedvelők elkirándulhatnak az egregyi városrészben található Árpád kori templomhoz is, és ha már ott járnak, térjenek be az Öregharang Étterembe, ahol a sajánt készítésű borok mellett, kifejezetten magyar ételspecialitásokkal várják a vendégeket. Az eredeti falusias hangulatát és arculatát megőrző Egregy bebarangolható gyalogszerrel, vagy kisvonattal is. Így vagy úgy, de az élmény pótolhatatlan. Ha Hévízen jár, ne hagyja ki az egregyi borospincéket.